Cum să faci să nu te îngrași de sărbători?

Sărbătorile sunt aproape, odată cu bucuria revederii familiei și a prietenilor dragi, apare și întrebarea: Câte kilograme în plus o să avem după sărbători? Cum ar fi ca de data aceasta kilogramele să nu fie o problemă? Sună bine, nu? Poate fi adevărat, dacă aplici tehnicile pe care ți le ofer în acest articol, tehnici pe care le folosesc și cu clienții mei din programul meu de nutriție și reechilibrare alimentară, Diet Plan.

Înainte de a-ți prezenta tehnicile pe care să le aplici astfel încât să nu te îngrași de sărbători, vreau să îți explic de ce simțim nevoia să mâncam mai mult în preajma acestor evenimente.

Articol scris de Andreea Stănișor

 • Din cauza modelului cultural care influențează comportamentul nostru alimentar. De obicei, de sărbători ne adunăm cu familia, prietenii, persoanele dragi nouă și avem ca obiectiv principal “Masa în familie”. De Paști, de Crăciun, ne întâlnim la cineva care pregătește masa, preparate tradiționale la care se muncește considerabil în procesul de gătire.

 • Asocierea sentimentului de fericire cu cel de PREA PLIN 🙂  De cele mai multe ori, tocmai din cauza comportamentului cultural în care întâlnirile cu cei dragi înseamnă mese copioase în familie, asociem ideea de fericire cu ideea de a mânca în exces. Acest lucru nu este  benefic pentru corpul nostru, deoarece suferim de pe urma exceselor culinare: avem dezechilibre alimentare, stări de rău, balonare, însă nu este benefic nici pentru psihicul nostru, mai ales dacă suntem în proces de remodelare corporală: apare sentimentul de vinovăție că ai mâncat prea mult.

 • De obicei, de sărbători apar preparate cu specific, preparate pe care nu le pregătim în mod normal, tocmai de aceea ne dorim să mâncăm din toate, cât mai mult, pentru că nu se știe dacă ne vom mai bucura de respectivele feluri de mâncare până la următorul eveniment.

 • Pentru că de cele mai multe ori mâncarea este în exces, cu mult peste cât se poate consuma în mod normal la o masă sau chiar într-o zi.

Tehnici pe care să le aplici ca să nu te îngrași de sărbători

 • Înainte de masa principală, mănâncă mesele ca de obicei. Evită sa sari peste o masă, doar ca sa compensezi cu ce o să mănânci mai târziu. În felul acesta vei avea mai multe șanse să mănânci doar cât ai nevoie, pentru că nu va fi senzația de foame extremă.

 • În cazul în care tu ești gazda petrecerii, dacă rămâne mâncare după masă, împarte mâncarea cu invitații și dă-le si lor la pachet din ce a rămas. În felul acesta, în zilele următoare vei putea reveni la un stil alimentar echilibrat.

 • Nu mânca toate felurile la o masă. Fă-ți o strategie și împarte preparatele între mese diferite, încearcă să mănânci la fiecare 3-4 ore câte ceva.

 • Mesele în familie sau între prieteni, cu discuții pe diverse teme, te pot distrage de la semnalele pe care ți le transmite corpul tău. Fii atent la tine: Îți e foame? Îți e sete? Câte prăjituri ai mâncat? Câte felii de cozonac? Acestea sunt întrebări pe care să ți le pui periodic, să faci un rezumat astfel încât să fii mereu conectat tu cu corpul tău.

 • O sursă importantă de calorii extra este reprezentată de vin/alcool. Dacă bei vin la masă, alege un pahar cu picior cât mai înalt. Studiile arată că bem mai puțin din astfel de pahare.

 • Mănâncă desertul cu o linguriță. Studiile arată că dacă folosim lingurițe/furculițe vom consuma mai puțin cantitativ, iar în cazul dulciurilor, mai puțin este întotdeauna mai bine.

 • Nu te stresa prea mult! O zi nu îți va strica tot progresul făcut. Mănâncă din toate căte putin și alege preparatele care știi că te vor bucura, dacă un preparat nu te încântă, atunci nu îl mânca 🙂

Sper că te-au ajutat informațiile din acest articol. În încheiere, vreau doar să te reasigur ca toate rezultatele pe care le-ai avut până acum, în caz ca ești în proces de slăbire, nu se vor pierde după o zi de răsfăț culinar. Sărbători fericite!

Articol scris de Andreea Stănișor

Fondator Next Door Fitness

Instructor clase de grup – specializare Pilates si Aerobic

Diet Coach – creatoarea programului Diet Plan