Carbohidrații (glucidele sau zahărul) din alimente reprezintă pentru organism o sursă de energie importantă, fiind ideal ca aceștia să susțină peste jumătate din necesarul caloric al corpului nostru.
Carbohidrații sunt extrem de importanți în dietă, însă trebuie ținut cont de faptul că îi găsim în diverse forme, carbohidrați buni (complecsi) și carbohidrați răi (simpli). În funcție de valoare calitativă a carbohidraților consumați, pe termen lung apar diferențele între organism sănătos și organism deficitar.
Știai că cele doua tipuri de carbohidrați influențează diferit nivelul de zahăr din organism (glicemia) și senzația de foame?
Ce înseamnă, de fapt, carbohidrați buni și carbohidrați răi?
Carbohidrați complecși – carbohidrații pe care e bine să îi introduci în dieta ta
- se absorb mult mai lent decât cei simpli și îți furnizează energie constantă pe tot parcursul zilei
- te ajută să previi fluctuațiile de glicemie din organism
- oferă o senzație de sațietate îndelungată
→ Principalele surse de carbohidrați compecși sunt leguminoasele și cerealele integrale.
Proteinele – între mit și adevar – click aici
Carbohidrați simpli – carbohidrați pe care e bine să îi eviți
- organismul îi absorbe rapid și oferă energie pe termen scurt
- se depun foarte ușor sub formă de grăsime
- determină fluctuații de glicemie și conduc la creșterea senzației de foame
→ Principalele surse de carbohidrați răi sunt zahărul rafinat și faina albă: produsele de patiserie, prățituri,sucuri, siropurile, băuturile carbogazoase, etc.
Sfat! După antrenamentele intense, iti recomandam să consumi 1 – 1,2 grame de carbohidraţi complecsi pe kilogram/ greutate corporală, împreună cu 15-25 de grame de proteine. În acest fel se va reface depozitul de glicogen muscular. În timp, nu este afectată negativ masa musculară, iar masa de grăsime va scădea.
- Pentru cele mai bune rezultate, alege să te antrenezi cu un antrenor personal. La antrenamentele personale vei primi consiliere de nutriție corelată pe tipul de activitate fizică pe care o faci pentru a-ți atinge obiectivele. Află mai multe despre serviciile noastre online: antrenamente de grup, antrenamente personale și consiliere de nutriție.
- Te antrenezi deja și nu ai rezultatele pe care ți le dorești? Alege o ședință de consiliere de nutritie în care ți se va calcula necesarul caloric și vei primi meniuri personalizate pentru a-ți atinge obiectivele. Profită de această perioadă în care stai acasa. Lucrează la visele tale. Suntem alături de tine!