Înainte de a dezbate dacă este sau nu consumul de carbohidrați o cauză a creșterii în greutate, haide să aflăm care sunt aceștia și ce rol au în funcționarea organismului nostru.

Ce sunt carbohidrații?

Conform piramidei alimentare, carbohidrații reprezintă cel mai important grup de alimente, întrucât sunt responsabili de producerea glucozei. Altfel spus, în lipsa unui aport de carbohidrați de cel puțin 45% din valoare zilnică nutrițională, corpul tău nu va avea suficientă energie pentru a funcționa normal. Fiind principala sursă de combustibil a organismului, carbohidrații se împart în carbohidrați simpli sau complecși, în funcție de gradul și viteza de absorbție în organism.

  • Carbohidrații simpli

    Reprezintă o serie de alimente procesate precum prăjiturile, pâinea albă, foietajele sau orice alte produse făinoase la care te gândești adesea în toiul nopții, dar care sunt total lipsite de nutrienți, vitamine și minerale. Sigur că după ce servești o prăjitură însiropată te vei simți mult mai energic, dar această stare este de scurtă durată întrucât nivelul glicemic scade la fel de brusc precum a crescut.

  • Carbohidrații complecși

    Prietenii noștri, sunt fibre alimentare care se absorb gradual, eliberând treptat energie pentru întreaga zi, în timp ce au grijă de sistemul tău digestiv. Legumele, fructele, pâinea, cerealele și pastele integrale sunt recunoscute pentru efectele benefice pe care le produc asupra organismului tău.

Acum că am stabilit ce sunt carbohidrații și ce rol au, te lăsăm pe tine să decizi ce grupă de carbohidrați este preferată în dietele de slăbit. Ce spui? Carbohidrați simpli sau complecși?

Bingo! Carbohidrații complecși sunt esențiali în dietele de slăbit datorită aportului de nutrienți pe care îl aduc. Așadar, carbohidrații NU ÎNGRAȘĂ, atât timp cât alegi să îi consumi pe cei potriviți!

Nu te bucura pentru că ai aflat că pastele ori cartofii intră în grupa carbohidraților complecși. Asta nu înseamnă că poți consuma cartofi prăjiți sau paste carbonara în cantități demne de recordul mondial. În orice dietă de slăbit, cantitatea și modul de preparare a alimentelor primează.

Cât timp te afli în deficit caloric și alegi modul corect de gătire a alimentelor, dieta ta poate fi mai accesibilă și gustoasă decât ți-ai fi imaginat. Poți înlocui cu succes cartofii prăjiți cu o porție de piure, cartofi la cuptor sau cartofi nature, respectând numărul de calorii propus pentru masa respectivă. Chiar și vestita combinație dintre carbohidrați și proteine îți este permisă. O porție de legume gătite la abur alături de piept de pui la grătar constituie un prânz sățios, bogat în nutrienți. 

O dietă echilibrată, în care aportul de carbohidrați complecși este pe primul loc, se numără printre primii pași pe care trebuie să îi urmezi pentru a scădea în greutate. Desigur că motivația joacă un rol important în acest demers, așa că poți apela la câteva tips&tricks  pentru a nu te abate de la obiectivele tale.

Ce mai aștepți? Noul an a început deja, tu când începi?

Echipa NEXTDOOR FITNESS îți pune la dispoziție planuri alimentare și de exerciții fizice pe care să le aplici sub îndrumarea atentă a specialiștilor noștri în sport și nutriție. Click aici  pentru a afla mai multe!

Testează noua platformă!

Facem cinste cu 3 zile GRATUITE la achiziționarea oricărui pachet GO LIVE, timp în care te poți decide dacă este potrivit pentru tine, fără niciun cost 🙂

Testează serviciile GO LIVE

Pentru a beneficia de ofertă, trebuie să îți faci cont pe site și să ne trimiți un mail pe [email protected] cu subiect – VREAU SĂ TESTEZ. Ne vedem online!

Vrei pe cineva alături de tine? Noi te putem ajuta!

Intră în comunitatea Next Door Fitness – intră în prima paltformă online cu servicii complete:
✔antrenamente de grup online, live și on demand
✔antrenamente personale online, live
✔nutriție online