Cu zahăr sau fără zahăr? Este zahărul chiar atăt de dăunător, mâncăm fără zahăr doar dacă ținem dietă sau excludem zahărul din alimentație definitiv? Acestea sunt câteva întrebări la care vreau să răspund prin acest articol.
Încep prin a spune că zahărul nu este dăunător pentru organismul tău, dacă îl consumi în cantități mici și din surse naturale. Zahărul luat din surse naturale este un tip de carbohidrat care oferă energie corpului, însă zahărul adăugat nu îți aduce deloc nutrienți, doar calorii suplimentare. În plus, un consum prea mare de zahăr are efecte negative asupra sănătății, specialștii în nutriție explică faptul că eliminarea zahărului rafinat (adăugat) din alimentație ne face mai energici în timpul zilei, ne ajută să ne concentrăm mai bine la muncă și reduce semnificativ senzația de foame.
Zahărul natural din alimente este absorbit de organism treptat, îți asigură energie pe întreaga zi, deoarece zahărul natural conține și fibre – care încetinesc absorbția, și carbohidrați – care trebuie descompusi de corp în glucoza și eliberați în sânge.
Exemple de zahăr natural: găsim zahăr natural în fructe, legume, lapte etc
Zahărul adăugat, în schimb, nu are nutrienți (doar calorii), intră foarte repede în sistem, iar reacția organismului este de a produce prea multa insulină (ceea ce scade glicemia), astfel încât ai senzația că trebuie să suplimentezi consumul de zahăr; în timp, nu vei mai consuma zahăr în scop energetic, consumul de zahăr va conduce la îngrășare, diabet, probleme dentare, boli cardiovasculare, etc. Zahărul adăugat este extras din sursa originală, procesat și apoi adăugat în alt aliment.
⇒ o doză de Sprite sau de Coca-Cola (330 ml) conține până la 8 lingurițe de zahăr
⇒ un biscuite Oreo conține aprox. o linguriță de zahăr
⇒ un milkshake de la McDonalds – 12 lingurițe de zahăr
⇒ un cidru – 5 lingurițe de zahăr
⇒ un baton de ciocolată Mars – 7 lingurițe de zahăr
Exemple de zahăr adăugat: zahărul adăugat în sucuri acidulate, la dulciuri, prăjituri, etc
M-am gândit să îți ofer 5 motive să renunți la zahărul adăugat din alimentația ta, motive care pe mine m-au convins să nu mai consum zahăr adăugat 🙂
→ Vei avea o piele mai frumoasă
Cei care am avut acnee în adolescență, știm regula ” fără ciocolată”. Există studii care confirmă ca lactatele și zahărul cresc nivelul anumitor hormoni acneici. Zahărul adăugat crește nivelul insulinei, iar nivelul crescut de insulină conduce la inflamație, un ten mai uleios și acnee. În plus, consumul de zahăr determină apariția de riduri și agravează rozaceea.
→ Vei avea mai puține vizite la stomatolog
Știai că la doar 15 minute de la consumul de zahăr adăugat, în gura ta se formează un acid care atacă smaltul dentar. În timp, vei ajunge pe scaunul stomatologului să remediezi carii. Gândește-te la asta data viitoare cand ți-e poftă de ciocolată 🙂
→ Vei avea digestia mult îmbunătățită
Zahărul rafinat și procesat afectează digestia, din cauza lipsei fibrelor . Fibrele sunt foarte importante pentru a menține sănătatea intestinală. Dacă vei consuma zahăr adăugat vei favoriza inflamația, constipația, balonarea.
→ Vei avea o stare de bine
Știu că sună ciudat, cunoaștem cu toții senzația de fericire pe care o avem când consumăm o ciocolată. Însă, această stare este doar pe moment, pentru că în realitate, atunci când consumăm zahăr adăugat în corpul nostru crește si apoi scade brusc nivelul de zahăr din sânge, fapt care îți aduce stări emoționale de neliniște și chiar depresie.
→ Vei fi mai productiv profesional
Daca renunți la zahărul adăugat, te vei putea concentra mai usor. Există studii care dovedesc că zahărul adăugat consumat în cantități îngreunează activitățile cognitive – capacitate de memorie și de reacție. Renunță la zahăr și îți va fi mai ușor să obții promovarea pe care o visezi 🙂
Sper că ti-am oferit informații care te vor ajută să reduci consumul de zahăr procesat și să iei deciziile cele mai bune pentru sănătatea ta.
Cu drag,
Andreea
Articol scris de Andreea Stănișor
Fondator Next Door Fitness
Instructor clase de grup – specializare Pilates si Aerobic
- Pentru cele mai bune rezultate, alege să te antrenezi cu un antrenor personal. La antrenamentele personale vei primi consiliere de nutriție corelată pe tipul de activitate fizică pe care o faci pentru a-ți atinge obiectivele. Află mai multe despre serviciile noastre online: antrenamente de grup, antrenamente personale și consiliere de nutriție.
- Te antrenezi deja și nu ai rezultatele pe care ți le dorești? Alege o ședință de consiliere de nutritie în care ți se va calcula necesarul caloric și vei primi meniuri personalizate pentru a-ți atinge obiectivele. Suntem alături de tine!