Somnul este un element important care îți oferă calitate vieții. Însă știi de câte ore de somn ai nevoie? Există persoane care, dormind doar 6 ore pe noapte, reușesc să se odihnească; însă ce se întâmplă dacă cele 6 ore de somn nu sunt suficiente?

În America, media de somn este de 6,9 ore pe noapte. Deși nu există niciun statut medical care să ateste orele necesare pentru odihnă, este sigur faptul că nevoile fiecărui om sunt diferite.

Pentru majoritatea, un somn odihnitor trebuie să dureze între 7 și 9 ore pe noapte, nu mai puțin, pentru că, pe termen lung și chiar și pe termen scurt, privarea acestor ore de somn conduce la efecte negative la nivel de calitate a vieții, funcții cognitive, atenție, concentrare și memorie.

Legătura între somn și kilograme – slăbim când dormim sau nu?

Exista chiar și o dietă numită “dieta somnului” care subliniaza faptul că în timp ce dormim slăbim, fapt adevărat însă doar într-o anumită măsură. Somnul de calitate și suficient te va ajuta să ai un metabolism care să funcționeze corect.

Mai mult, în timpul somnului sunt secretati doi hormoni care influenteazî în mod direct pofta de mâncare: grelina și leptina.

  •  Grelina este denumita și hormonul “GO”, este cel care îi spune corpului când să mâncați. Atunci cănd există carențe de somn, nivelul de grelină este crescut, așadar sunt transmise informații greșite către creier, iar senzația de foame este mai mare decât nevoia reală
  • Leptina este hormonul care transmite corpului când trebuie să încetăm să mâncăm, iar studiile arată că atunci când există insuficiente ore de odihnă, nivelul de leptină este scăzut, așadar nu suntem “atenționati” când trebuie să ne oprim din mâncat
  • Mai multă grelină și mai puțină leptină înseamnă, în mod logic, creștere în greutate din cauza senzației de foame, plus ca un metabolism obosit (carențe de somn) este un metabolism lent.
Memoria este afectată în mod direct de lipsa somnului

In anul 2003, un studiu referitor la necesarul orelor de somn a condus la rezultate importante legate de acest aspect.

Subiecti împărțiți în grupuri au fost puși să doarmă câte 4, 6 și respectiv 8 ore pe noapte. În timpul zilei, fiecare grup a fost supus unor teste de atenție și concentrare, iar cei care au facut parte din grupul care dormise 8 ore pe noapte nu prezentau nici un fel de declin din punct de vedere cognitiv.

Efectele care se resimt in organism in lipsa somnului

Atunci când dormim 6 ore mai multe nopți la rând, din punct de vedere cognitiv, este ca și cum am fi în stare de ebrietate, epuizarea dăunează sănătății. Lipsa somnului poate conduce la riscul bolilor de inimă, accidentelor vasculare cerebrale, demenței, acestea fiind doar cateva dintre efectele pe termen lung.

Când somnul nu este suficient, oamenii se simt obositi la început, iar mai apoi consideră în mod greșit faptul că organismul lor s-a adaptat și că nu au nici o problema. Problema există atunci când oamenii încearcă, de obicei, să combată oboseala cu ajutorul cofeinei. Exista persoane care fac față cu brio acestei situații și care resimt efectele pe termen lung, dar și persoane care au probleme și pe termen scurt, de exemplu există cazuri în care adorm la locul de muncă.

În încheiere, vă oferim câteva trucuri pentru un somn odihnitor, astfel încât să ne bucuram de toate beneficiile somnului asupra organismului nostru:
  • Temperatura camerei este recomandată la 18 grade Celsius potrivit specialiștilor. Această temperatură va relaxa organismul și vei adormi imediat. Dacă în camera este prea cald (peste 24 grade) sau prea frig (sub 12 grade), creierul tău va fi prea ocupat cu transmiterea de semnale spre organele vitale, iar ție ăți va fi greu sa adormi și să te odihnești.
  • Duș/baie înainte de somn: Nu doar pentru igienă, ci și pentru un somn relaxant. Pielea ta va fi hidratată, iar tu te vei odihni în timpul somnului.
  • Aer curat: Deschide o fereastră înainte de a te culca, inclusiv iarna. Aerisirea camerei te va ajuta, aerul curat te va ajuta să îți oxigenezi celulele.
  • Patul – În medie, dormim 25 de ani într-o viață, investiția într-un pat care sț îți ofere confort este necesară. Este indicat să schimbi așternuturile odata la 3 zile, pernele o data la 3 ani și salteaua la 12 ani.
  • Lavanda – Poți da cu puțin ulei de lavandă pe pernă pentru a avea un somn reconfortant și relaxant, efectele lavandei sunt impresionante.
  • Evita alcoolul – Vei fi agitat și nu vei putea adormi decât după ce alcoolul va fi eliminat din organism.
Nu uita să aplici aceste metode pentru un somn linistit, care te va ajuta să ai o viața activă și sănătoasă! Include în stilul tău de viață cel putin trei antrenamente de sport pe săptămână și o dietă echilibrată! Viața e frumoasă, e păcat să nu o trăim la maxim!